Cum chituim faianta si gresia cu chit de rosturi
Articol vazut de 122248 vizitatori.
Cum se chituieste gresia si faianta. Aplicare chit de rosturi
Chitul de rosturi are rolul de a imbina placile de gresie si faianta, de a crea o suprafata etansa si rolul estetic, bineinteles. Este foarte simplu sa se aplice chit de rosturi dar daca nu avetii idee cum va prezentam mai jos cum se chituieste gresia si faianta in baie, bucatarie, hol, living sau de ce nu gresia si faianta de la exterior.
Procedeul de aplicare a chitului este relativ simplu, trebuie sa umpleti razant toate golurile dintre placile de ceramica, insa doar asta nu releva faptul ca stiti cum se chituieste grersia si faianta. Din acest motiv trebuie sa urmati urmatorii pasi:
-Se curata bine rosturile. Cu toate ca la placarea gresiei si faiantei se are grija ca sa nu fie lasat surplusul de adeziv iesit dintre rosturi, iata ca mai ramane un astfel de surplus care daca nu este curatat va iesi in chitul de rosturi.
Asadar se curata rosturile foarte bine de impuritati si de se scot distantierele. Curatarea se face intai cu un burete cu apa cu care se inmoaie bine adezivul dupa care cu o surulbenita in linie sau cu orice alt instrument ajutator se curata bine rosturile. Atentie sa nu ciobiti placile de gresie si faianta.
Dupa ce curatati resturile de adeziv si cruciulitele mai spalati o data cu buretele si cu apa. Trebuie ca pe suprafata faiantei si gresiei sa nu ramana niciun firicel de nisip pentru ca se va vedea in chit.
-Se prepara chitul de rosturi. Aici trebuie o preparare foarte atenta. Chitul de rosturi nu se amesteca ca si gletul. Cum se prepara ? Ei bine se pune 1 litru de apa intr-un vas si se incepe a se presara manual chit de rosturi. Presararea chitului se face incet pentru a avea timp sa se dizolve in apa.
Se opreste din presarat chit in apa in momentul in care chitul presarat nu se mai imbina cu restul chitului din vas. Apoi se asteapta 5-6 minute.
Se amesteca cu un bat de lemn chitul de rosturi si, daca este prea moale, se mai presara in timp ce se amesteca, cate putin chit, pana pasta devine omogena, nici prea moale si nici prea tare. Ma se face o pauza de 3 minute dupa care se mai amesteca inca o data de cateva ori si chitul de rosturi este gata de aplicare.
-Se aplica chitul de rosturi. Cu spaclul sau cu mistria se ia din vas chit de rosturi si se preseaza de faianta sau gresie, cu miscari pe diagonala placilor, pana nu mai raman goluri dar nici nu raman chit pe suprafata placilor. Trebuie aplicat chit cat mai apasat. Aplicarea trebuie sa fie rapida exact cum se vede in videoclipul cu aplicarea chitului de rosturi pe care l-am atasat.
-Se finiseaza suprafata chituita. In zadar chituiti bine daca nu si finisati perfect chitul aplicat. Finisarea se face dupa 15 minute de la aplicarea chitului sau atunci cand faianta sau gresia a facut o mica pojghita de chit care s-a albit.
Cu o drisca de burete se finiseaza bagand drisca in apa si miscand drisca in cercuri pana rosturile capata o textura uniforma si frumoasa.
Se lasa suprafata de gresie sau de faianta sa se usuce bine aproximativ tot 15-20 de minute si apoi se sterge foarte bine cu carpe din bumbac uscate. Va veti da seasma ca chitul finisat poate fi sters exact ca in cazul prezentat mai sus, adica s-a format o pojghita albiciosa pe toata suprafata exceptand rosturile care vor fi umede.
In videoclipul cu finisarea faiantei o sa vedeti foarte clar cum se face de aceea nu are rost sa va mai explic. Important este sa se scoata rosturi cu aspect estetic placut. Nu renuntati pana nu le scoateti asa deoarece a doua zi va fi prea tarziu.
Scule necesare pentru aplicarea chitului de rosturi.
Degeaba stiti cum se chituieste gresia si faianta daca nu aveti sculele adecvate. Sculele necesare sunt mistrie, spaclu, gletiera de cauciuc, gletiera de burete si multe multe carpe curate.