Stilul de amenajare shabby chic
Articol vazut de 1108631 vizitatori.
Stilul Shabby chic a aparut in Marea Britanie si evoca felul in care erau decorate casele in zona rurala, cu canapele uzate, perdele decolorate si picturi vechi de bun gust. Rezultatul final al stilului Shabby Chic e de a realiza un efect oarecum elegant, in opozitie cu stilul dragut-sentimental Pop-Victorian. Reciclarea mobilierului vechi, este esential, in special in randul artizanilor bohemiani din ranul anilor `80, cand mobila scumpa a ajuns sa fie la moda, insa in randul celor bogati. Asadar, atunci stilul Shabby chic a ajuns sa fie considerat arta in randul clasei de mijloc.
Variantele moderne de shabby chic nu respecta in totalitate vechiul stil britanic. In secolul 18 inspiratia a venit din partea Suedezilor, privind modalitatea de vopsire, apoi au avut o mare influenta Chateau-rile frantuzesti, dat si casele americane care au socat prin simplitate.
Denumirea prezinta esentialul acestui stil de design interior, shabby insemnand saracaios, jerbelit, aceasta aplicandu-se unor piese de mobilier vintage fie ca sunt autentice sau nu, li se acorda o nota de vechi. Acesta a aparut in anii `80, fiind de fapt o reactie a oamenilor la acele mobiliere scumpe, care erau in voga. In prezent, acesta reprezinta tot farmecul mobilierului vechi, si vintage de alta data, insa intr-un stil contemporan. Ironia sortii e faptul ca si acum, mobilierele vechi autentice au ramas la fel de scumpe..
Stilul de amenajare Shabby chic e o forma de design interior foarte in voga. Acesta consta in faptul ca mobilierul e ales pentru modul opulent in care afiseaza trecerea anilor, sau urmele de uzura, toate avand ideea centrala de piesa de antichitate. In acelasi timp, mobilierul e diferentiat de cel autentic al perioadei pe care o reprezinta prin elemente moi, opulente, in stil chiar si de cabana rustica, orice, sa fie vizibila diferenta.
Elementele shabby chic sunt des pictate in mai multe straturi, pentru a sugera evident, trecerea timpului. Stilul imita vopseaua faux cu utilizarea gletului, sau prin pictarea apoi raschetarea si revospirea zonei de mai multe ori, insa astfel incat sa se mai vada si stratul initial de lemn. De fapt, mobilierul arata ca si o vopsea perfect aplicata care apoi a fost zgariata. Piesele de mobilier care nu sunt autentice unor perioade mai vechi, sunt selectate penteu asemanare, si obligatoriu trec prin etapa de zgariere. Se mai pot adauga elemente elaborate ca si flori, ghirlande, sau chiar heruvimi, ori alte motive.
In ceea ce priveste textura materialelor, acestea tind sa fie bumbac si dantela, aceasta in special fiind inspirata din acea dantela veche frantuzeasca. Nuante de alb pur, sau decolorat, culori pastel, acestea sunt favoritele acestui stil de design interior. Deseori, materialele sunt patate cu ceai, pentru acea nota fina de autenticitate. Albit si decolorat sunt termeni uzuali in ceea ce priveste stilul shabby chic. Pe langa acestea, ar trebui sa amintim si materialele vintage cu trandafiri in culori pastel, dantela in culorile pamantului, sau bumbacul tipic perioadei vintage, sunt elemente cheie ale stilului Shabby chic.
Mobilierele antice precum seifurile, sau cabinetele de dulciuri si verdeturi sunt in mare voga in acest decor. Pe langa nuantele de alb, in stilul shabby chic se folosesc si culori calde si neutre cum e akbastrul cerului, baby pink, sau tonuri de bej. Influente din stilul frantuzesc de decor interior sunt omniprezente in decorul Shabby Chic, cum ar fi modalitatea de iluminat conform stilului Rococo, si decorul peretilor si al mobilierului pe pereti.
Stilul shabby chic e prezent si in ceea ce priveste designul gradinilor, aplicandu-se aceleasi principii privind folosirea pieselor de mobilier trecute de vreme, si accesoriile cu note feminine. Evident, trandafirii in culorile pastel nu pot sa lipseasca!
Alte elemente populare care definesc stilul sunt pernele facute din materiale vechi, dantela veche, candelabrele vintage, si orice contine trandafiri in design. Stilul e unul soft, relaxat, feminin si romantic, care aarta foarte comfortabil. Asadar, grija mare, deoarece acest stil nu face casa buna cu sotul…abundenta de roz, crem, bleu si alb, sa nu mai spunem de tapetele si elementele pline de trandafiri. Specific sunt ramele foto vechi ovale si pline de ghirlande, scaunele din plastic si metal cu vopsea scorojita, felinare, colivii, lumanari in suporturi pastelate, ghivece in forme cat mai romantice, cutii decorative in special din lemn si incrustate cu motive romantice, ceasuri de perete, cuiere, paturi din fier forjat sau din lemn, oglinzi cu rame aurii zgariate sa para vechi, sau de ce nu..chiar vechi, perne decorative din panza de sac, sau naproane din acelasi material si orice va trece prin gand si va face sa va simtiti romantica.