Cum sa placam polistiren la interior-exterior

Articol vazut de 16619 vizitatori.

Cum se placheaza polistiren

Polistirenul este cea mai buna si mai accesibila metoda de izolatie a unei cladiri. De faptul cum se placheaza polistirenul depinde durabilitatea lucrarii si calitatea termoizolatiei. Din acest motiv astazi va prezentam cum se placheaza polistirenul pe fatada sau la interior.

placare polistiren Polistirenul este de mai multe grosimi si de mai multe tipuri. Astfel exista pe piata materialelor de constructii : polistiren expandat, polistiren extrudat, polistiren neopor, polistiren grafitat si alte tipuri de polistiren mai putin folosite.
Fiecare sortiment se placheaza in diferite locuri ale unei cladiri si are, si in functie de grosime, un coeficient termic diferit. Evident ca un polistiren de 10 cm, grafitat, va izola mai bine decat un polistiren de aceeasi grosime dar expandat. Dar despre cele mai bune tipuri de polistiren o sa vorbim in alt articol, azi o sa invatam cum se placheaza polistirenul. Cum se placheaza pe fatada, cum se placheaza polistirenul la interior si cum se placheaza pe lemn.

Cum se placheaza polistiren pe fatada.

Pe langa faptul ca polistirenul ii confera fatadei un aspect estetic placut, si indreapta eventualele imperfectiuni, polistirenul placat pe fatada termoizoleaza cladirea rezultatul vazandu-se la plata facturii cu incalzirea in timpul iernii si la racoarea din casa din timpul verii. Pe scurt, o fatada pe care se placheaza polistiren corect si la grosimea adecvata, va tine vara racoare sin iarna cald.

In primul rand se verifica fatada cat de dreapta este. Se foloseste o sfora intinsa pe diagonalele fatadei si un dreptar cu boloboc. Atunci se ia decizia daca polistirenul pe fatada va fi placat pe pe mamaligi sau pe pieptene.
Inainte de a se incepe treaba se verifica cu un ciocan daca tencuiala este bine ancorata de zidarie. Daca suna a gol se indeparteaza si se tencuiesc portiunile respective. Atentie la casele cu zidarie din BCA , caramida sau boltari din beton deoarece nu se placheaza polistiren fara a se aplica inainte macar un sprit de tencuiala. Nu are cum sa se prinda adezivul de zidarie.

Presupunand ca fatada este pregatita de placat se incepe treaba. Se incepe cu nivelul undeva la nivelul soclului. Nivelul se poate da cu furtunul de nivel cu apa sau cu un laser. Se da nivelul, se traseaza o linie din cap in cap cu sfoara cu oxid de fier si se monteaza profilul de soclu.
Profilul de soclu este foarte important deoarece pe el se sprijina polistirenul placat, este fixat la drept si nu veti avea probleme de ghidaj, si pe deasupra dispune si de un picurator care faca apa de fatada sa se scurga in exteriorul soclului.
Dupa ce profilul de soclu a fost fixat se prepara adezivul pentru placat polistiren pe fatada si se incepe placarea. Nu inainte de a desprafui suprafata suport sau, de ce nu, de a o amorsa. Se poate placa in sase puncte atunci cand fatada nu este chiar dreapta sau se poate placa polistiren pe fatada intinzand adeziv pe toata suprafata placii de poistiren, dar asta doar in cazul fatadelor tencuite la drept.

Placarea polistirenului pe fatada se face la fel ca in cazul zidariei, adica tesut, stil zid de caramida, pentru a nu exista riscul craparii fatadei mai tarziu.

Se termina de placat fatada si se asteapta o zi pentru ca placile de polistiren sa se fixeze bine de suprafata suport. Urmeaza tencuirea fatadei cu adeziv de polistiren si plasa din fibra de sticla.